Langzaam maar zeker maken we kennis met virtual reality. Hoewel men al meer dan twintig jaar bezig is met de ontwikkeling ervan, kwam het met de Oculus Rift uit 2012 pas echt in een stroomversnelling terecht. Met virtual reality (VR) waan je jezelf in een virtuele wereld. Dat doe je met een virtual reality-bril, die je volledig afsluit van de buitenwereld en onderdompelt in een virtuele wereld.

Heb je een goede bril, dan houdt de bril je hersenen compleet voor de gek en is het net of je echt in deze wereld staat. Hoewel de wereld van virtual reality de laatste jaren pas echt goed wordt ontwikkeld, verbeterd de technologie in een rap tempo.

Oculus Rift, Sony Playstation VR en HTC Vive

De drie grote speler op het gebied van VR zijn op dit moment Oculus, Sony en HTC, waarbij Google bij alle drie ook in meer of mindere mate een invloed heeft. Het zijn deze drie VR brillen die van een ontzettend goede kwaliteit zijn. Me de VR bril kun je VR games spelen, een VR film bekijken of met een app bijvoorbeeld rondlopen in een virtuele wereld, zonder specifiek game-element.

Op dit moment is het beeld van veel brillen nog niet bijzonder goed. Pixels zijn bijvoorbeeld duidelijk aanwezig of de hoeken van het scherm zijn zwart, omdat de kijkhoek niet groot genoeg is. Met name bij de goedkopere brillen, waarbij een smartphone meestal moet dienen als scherm, is dit een wezenlijk probleem.

De Rift, Playstation VR en HTC Vive hebben echter elk een eigen scherm van een goede kwaliteit. Steeds meer ontwikkelaars houden zich bezig met VR, waardoor ook games en films steeds beter zijn afgestemd op de virtual reality-ervaring.

Zelf virtual reality ervaren

We hebben de Oculus Rift, Samsung Gear VR en HTC Vive geprobeerd en we kunnen niet anders zeggen dan dat je zo snel mogelijk ook virtual reality moet uitproberen. Zeker met een goed beeld is de ervaring onbeschrijflijk. Je hersenen worden compleet voor de gek gehouden en een ervaring wordt een stuk intenser. Ga je in een virtuele achtbaan zitten, dan voel je de afdaling in je hele lichaam, terwijl je in werkelijkheid gewoon in je luie stoel zit.

Heb je een sterk hart, dan kunnen we zeker een horror game of app aanbevelen. Vergeet films als The Ring, Paranormal Activity of Silent Hill, het is pas echt eng als je met virtual reality letterlijk in de film zit en alle kant op kunt kijken. Zelfs de stoerste man of vrouw zal nog ‘mama!’ schreeuwen bij de juiste VR horrorfilm!