Nolan Bushnell, de voormalige leider van het beroemde Atari, gaat samenwerken met een Nederlands gamebedrijf. Atari werd opgericht in 1972 door Bushnell en zijn partner Ted Dabney en is inmiddels een echte reliek uit de geschiedenis van de videogames lasix dosage. Wereldberoemde klassiekers als Pong en Asteroids kwamen uit de fabriek van Atari. Bushnell gaat samenwerken met het Hilversumse bedrijf Spil Games, dat zich richt op de mobiele gamemarkt. Hoewel het nieuws nu pas bekend is gemaakt, werkte Bushnell al een half jaar samen met de groep.

Atari en een Hilversums gamebedrijfje

De samenwerking tussen de beroemde grondlegger van videogames en een Hilversums bedrijfje lijkt curieus, maar is dit in feite niet. Volgens Bushnell was een grote reden om te kiezen voor Spil Games het feit dat het bedrijf zich puur richt op de ontwikkeling van games, en geen zaken hieromheen. “ik heb met ze gepraat en besloot dat ze een cultuur hebben van samenwerking, dat veel weg heeft van Atari toen ik daar vertrok. Fantastische mensen met een leuke instelling.”, zo zei hij tegen CNBC.

Spil Games heeft anno april 2016 enkele tientallen games ontwikkeld voor zowel iOS als Android. Bekende games van hun hand zijn onder meer Crash Drive 3D en My Dolphin Show. Het is de bedoelde dat het bedrijf in samenwerking met Bushnell nog eens vijf tot acht games gaat ontwikkelen en publiceren.

Atari: grondlegger van de hedendaagse gamewereld

In een tijd waar games zo realistisch zijn dat het soms niet meer van echt te onderscheiden is, vergeet je snel waar de gamewereld is begonnen: simplistische spelletjes opgebouwd uit blokjes. Geen prachtige 3D-graphics en diepgaande verhaallijn met professionele acteurs, maar een simpel potje Pong of Asteroids. Toch was Atari erg innovatief voor zijn tijd. Niet voor niets is het nog altijd een bekende naam, ondanks het feit dat het bedrijf al in 1984 failliet ging en sindsdien in enkele doorstarts nooit meer hoge ogen gooide. De kracht van Atari’s games zat in simpliciteit, wat het misschien wel een geschikte speler maakt voor mobiele games, die toch heel wat simpeler zijn dan games voor de PC, Playstation of Xbox.

Het was met name de Atari-console die beroemd werd in combinatie met de games. Op websites als Speurders en Marktplaats worden nog altijd honderden Atari-consoles en games aangeboden, die met name aftrek vinden bij de oudere gamers met gevoel voor nostalgie.